INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Društvo za zaštitu freski Maxa Vanke, 11.03.2015.


Pittsburgh, Pa – Godine 1991. u Pittsburghu je osnovano Društvo za zaštitu likovne umjetnosti našeg hrvatskog slikara Maksimilijana Vanke (the Society to Preserve the Millvale Murals of Maxo Vanka) u Hrvatskoj crkvi sv. Nikole u Millvale. 

Društvo je uglavnom sastavljeno i predvođeno ljudima koji su vezani za likovnu umjetnost i arhitekturu starijih (povijesnih) objekata u gradu a predvodi ga predsjednik Page Thomas. Društvo posebice skrbi o objektima koji pripadaju kulturnom i nacionalnom bogatstvu Sjedinjenih Američkih Država. Našu Hrvatsku crkvu sv. Nikole u Millvale proglasiše “zlatnom kutijom” što najbolje oslikava remek djelo Vanke kojeg je posvetio ne samo našoj katoličkoj crkvi i Hrvatima koji se ovdje doseliše i ostaviše svoje korijene, već svakom doseljeniku koji je s dolaskom u Ameriku stvarao i pridonosio rastu i razvoju ove velike gospodarske zemlje.

Prošlog petka, 6. ožujka 2015. okupilo se je oko tristotinjak štovatelja ovog likovnog velikana i poslovnih ljudi koji su svojim novčanim prilozima podržali spomenuto društvo i odlučnost da se u crkvi sačuvaju umjetnička djela slikara Vanke. Odlučeno je obnoviti sve freske koje je Vanka ostavio na zidovima ove doista lijepe i danas najstarije crkve Hrvata u Americi. Naime 2009. tijekom vremenskih nepogoda došlo je do krovnog oštećenja i prokišnjavanja, pa se je odmah prišlo sanaciji štete i zaštiti umjetnina. Predviđeno je da će cijeli projekt obnove zidnih slikovnih zapisa stajati oko $750.000 a već je u ovo relativno kratko vrijeme prikupljeno više od 500 tisuća. U crkvi će se postaviti i zasebno osvjetljenje pojedinih likovnih uradaka kako bi se više približila oku posjetitelja koji često dolaze iz raznih krajeva Amerike i svijeta. Prema zapisima Društva, Hrvatsku crkvu i freske Maxa Vanke, posjete godišnje mnogi Amerikanci ali i turisti iz raznih zemalja svijeta.Za sve uzvanike priređena je večera, u prizemlju i crkvenoj dvorani, uz zvuke milozvučne tamburice “Keystone Adult Tamburice” iz Pittsburgha pod ravnanjem glazbene direktorice Gemme Filip. Potom je u crkvi održano predavanje o djelima Vanke s opisom freski koje su oslikane na crkvenim zidovima i koje su odraz povijesti i tog davnog vremena.  Freske prikazuju hrvatskog doseljenika je kročio na američko tlo da bi osigurao boljitak za svoju obitelj i novu domovinu Ameriku. Interesantan i emotivan je prikaz kod oltara; s jedne strane slika prikazuje odlazak Hrvata sa “Zagorskih bregi”, Jadranske obale i kontinentalne Hrvatske a s druge strane dolazak u novi svijet pun nepoznanica i izazova. Čvrsta želja, odlučnost i Božji blagoslov da se uspije, krčili su putove boljitka. David Conrad koji je držao predavanje podsjetio je nazočne na ta prošla vremena kad je zaštita na radu bila slaba, a često nikakva a nesreće na poslu gotovo svakodnevne. To je i Vanka lijepo i slikovito prikazao na crkvenom zidu, s ilustracijom majke koja stoji pokraj mrtvog sinovog tijela a radnici u prolazu je pozdravljaju i žure u ugljenokop ne sluteći sudbinu koja ih očekuje. Ugljenokopi, željezare i topionice bile su njihova svakidašnjica. Na zlo se nije smjelo ni misliti i ako je vrebalo na svakom koraku. Bilo je to vrijeme kad su nicali korijeni sindikalnih udruženja kako bi se ostvarivala nužna zaštita na poslu i stvarao humaniji odnos prema radniku i proizvodnji. Vanka je stigao u pravo vrijeme, i to 1934. u Ameriku a 1937. započeo ovo remek djelo u crkvi sv. Nikole s kojim je iskazao ljubav i štovanje prema tisućama hrvatskih radnika i tvorničkih žrtava.


Page Thomas, Franjo Bertović i David Conrad

Slušajući te večeri izlaganje g. Conrada, Pitsburžana i već dokazanog slikovnog umjetnika i još nekoliko stručnjaka i autora likovne umjetnosti koji su te večeri bili prisutni i učestvovali u razgovoru o Maksimilijanu Vanki prožimao nas je izvanredan osjećaj ponosa i domoljublja. Osim spomenutog, Vanka je ostavio neizbrisive tragove u svom rodnom Zagrebu, Brusselsu, Parizu, Londonu i Amsterdamu a svojoj domovini Hrvatskoj poklonio oko stotinjak svojih slika.

Tekst i fotografije: Franjo Bertović

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr